5 tips om bij te dragen aan het welzijn van reizende medewerkers

July 14, 2021

Hoe zorg je voor het welzijn van jouw reizende medewerkers?

Het welzijn van jouw medewerkers draagt bij aan de productiviteit en mentale gezondheid van jouw personeel. Zakelijk reizen heeft veel impact op het welzijn. Denk aan de jetlags, de wisselende tijdzones en onregelmatige tijden. In deze blog leggen wij jou uit waarom het welzijn van jouw medewerkers zo belangrijk is en hoe je eraan bij kunt dragen dit op peil te houden.
 

Wat wordt er bedoeld met welzijn?

Onder welzijn valt het werkgeluk, de motivatie, de werkfaciliteiten thuis en de gezondheid van de medewerker. Factoren als stress, onregelmatige tijden en hoge werkdruk hebben invloed op het welzijn van jouw personeel. Ook gezondheid en fitheid zijn belangrijke factoren voor het welzijn.
 

Waarom is dit welzijn belangrijk?

Duurzame inzetbaarheid van jouw personeel is ontzettend belangrijk (hierover meer in een toekomstige blog!), omdat de wereld van werk continu verandert.  Om jouw personeel duurzaam in te kunnen blijven zetten is letten op het welzijn van jouw personeel een must. Gezonde medewerkers dragen optimaal bij aan een flexibele en productieve organisatie.
 

Hoe zorg je hiervoor als werkgever of HR-afdeling?

Er zijn een aantal dingen die jij kan doen om aan het welzijn van jouw medewerkers bij te dragen.

Stel een Duty of Care beleid op: als werkgever heb jij een zorgplicht. Dit wordt ook wel de “Duty of Care” genoemd en in een eerdere blog over Duty of Care legden wij al eens uitgebreid uit wat dit is en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Voor het welzijn van jouw medewerkers is het belangrijk om een goede Duty of Care te hebben, omdat je hiermee laat zien dat jij zorg draagt voor het welzijn van de werknemer.

Stel een calamiteitenplan op: een protocol voor (zakelijk) reizen in het geval van calamiteiten noemen we een calamiteitenplan. Het is belangrijk om er eentje te hebben, zodat jouw werknemers precies weten wat ze kunnen verwachten en wat ze moeten doen in bepaalde (nood)situaties. Door dit goed te regelen, zorg je ervoor dat de reizigers minder stress hebben. Lees meer over een calamiteitenplan in deze blog.

Blijf ze motiveren: zorg voor een goed reisbeleid, zoals uitgelegd in deze blog, waarin je opneemt wat de regels omtrent zakelijk reizen zijn. Je bent vrij in de invulling, maar weet dat hier veel kansen liggen om bij te dragen aan het welzijn van jouw werknemers. Denk bijvoorbeeld aan de regel dat er business class gevlogen mag worden bij vluchten langer dan 6 uur.

Ontzorg ze: zorg ervoor dat jouw medewerkers zo weinig mogelijk hoeven te doen om hun zakelijke reizen te regelen. Dit kan bijvoorbeeld door het uitbesteden van de zakelijke reizen aan UNIGLOBE Two Travel, een helder reisbeleid en een overzichtelijk dashboard. Lees hier meer over ons boekingsplatform UBI en hier over wat een zakelijk reisbureau eigenlijk doet. Zo neem je het werk uit handen en zorg je ervoor dat zij zich hier niet druk over hoeven te maken.

Maak HR een belangrijk onderdeel: jullie zijn als HR-afdeling eigenlijk de drijvende factor achter het opstellen, uitvoeren en naleven van het reisbeleid. En dit is belangrijk, want zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet iedereen waar hij aan toe is. In onze eerdere blog over ‘HR als drijvende factor’ leggen we uit welke valkuilen er bij een reisbeleid komen kijken, hoe je je reisbeleid up-to-date houdt en welke rol jij hier als HR-persoon in speelt. 

Zo ontneem je een hoop stress en onrust bij jouw personeel omdat ze kunnen vertrouwen op jouw aanpak en HR-afdeling. Dit draagt allemaal bij aan het welzijn van jouw medewerkers. Reizigers kunnen zelf ook nog een paar dingen doen. In deze blog geven we tips om efficiënt en relaxed te reizen. In een andere eerdere blog zetten we wat afwegingen op een rijtje om ontspannen te reizen.

Het kan nog makkelijker!

Wil je het plannen en organiseren van de reizen die jouw personeel moeten maken makkelijker laten verlopen? Via UNIGLOBE Two Travel laat je de reizen volledig verlopen via een van onze experts en ons online boekingsplatform UBI. Tip: plan een live demo voor UBI in!

Categories:blogs two travel