Waarom is HR de drijvende factor achter het reisbeleid?

June 22, 2021

In onze vorige blogs schreven wij al over het belang van een reis- en calamiteitenplan. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is het naleven van deze regels. Zodra zakelijk reizen weer enigszins mogelijk is in het post-corona tijdperk, moet jouw bedrijf hier ook klaar voor zijn. Waarom de HR-afdeling zo belangrijk is voor dit nieuwe reisbeleid lees je in deze blog.

Wat zijn de valkuilen bij bedrijven met reisbeleid?

Je hebt je reisbeleid op orde en ook de reisplannen en calamiteitenplannen zijn opgesteld. Toch ontstaan hier al gauw valkuilen.

Welke valkuilen jouw bedrijf hier kan tegenkomen? Denk aan te weinig ondersteuning vanuit het management of het feit dat niemand verantwoordelijk is voor de update van het reisbeleid. Dit ontstaat vaak doordat het beleid niet als ‘dwingend’ wordt ervaren en hierdoor geen 100% naleving is van de regels.

Hoe houd je jouw reisbeleid up-to-date?

Het is belangrijk om jouw reisbeleid up-to-date te houden. Ook post-corona zullen er nog maatregelen gelden voor het (zakelijk) reizen. Je wil niet voor verrassingen komen te staan.

Een manier om ervoor te zorgen dat het reisbeleid wordt nageleefd en up-to-date blijft is door er een afdeling verantwoordelijk voor te maken. Deze verantwoordelijkheid kan je het beste als HR-afdeling oppakken. HR kan de drijvende factor zijn voor het dragen, up-to-date houden en monitoren van het naleven van het reisbeleid.

Hoe voorkom je dat dit weer wegzakt?

Voorkomen dat alle plannen en het reisbeleid weer wegzakken? Zorg ervoor dat de HR-afdeling de verantwoordelijkheid draagt en het belang ervan inziet. Hoe beter iedereen op de afdeling het begrijpt, des te groter kans dat het niet wegzakt. Een andere manier om te voorkomen dat het wegzakt is door mensen te belonen. Het naleven van het reisbeleid zorgt ervoor dat jullie zakelijke reizen voorspoedig verlopen.

Een goed en helder reisbeleid draagt bij aan het welzijn van de reiziger. Dit leidt tot gemotiveerde werknemers en zorgt voor extra kansen voor het werven en behouden van talent. Een werkgever met een expliciete rol voor HR heeft mede door corona de zorgplicht (Duty of Care) op één staan, met aandacht voor gezondheid en een goede balans tussen werk en privé. Daarom is het van groot belang om het reisbeleid up-to-date te houden.

Naast het opstellen van een post-corona reisplan, een calamiteitenplan en als HR-afdeling erop toezien dat alles wordt nageleefd, kan je de hulp inschakelen van UNIGLOBE Two Travel. De Business Travel Experts van UNIGLOBE Two Travel kennen de weg in de reiswereld. Zij hebben alle nodige vakkennis en jarenlange ervaring met het boeken van zakenreizen. Wij doen waar we goed in zijn, zodat jij de handen vrij hebt voor andere zaken. Neem hier contact met ons op.

#TravelWell

Categories:blogs two travel