Wat zijn de voordelen van een incentive?

November 09, 2023

Een incentive kan jouw bedrijf veel voordelen opleveren. Maar wat is een incentive en waarom organiseer je er één? We leggen het je uit in deze blog.

Een incentive is eigenlijk een mooi woord voor een beloning die in het vooruitzicht gesteld wordt. Vaak zijn incentives bedoelt om medewerkers te motiveren om een bepaald doel te bereiken of net dat stapje extra te zetten. Heb jij dus een bepaalde target of mijlpaal voor ogen en wil je dat iedereen daar net een beetje extra zijn best voor doet, dan kan een incentive stellen net dat duwtje in de rug zijn. Zo’n incentive kan een product of dienst voor een individuele medewerker, maar ook een beloning of bedankje voor het hele team in de vorm van bijvoorbeeld een reis.

Ook voor klanten kun je incentives organiseren. Organiseer bijvoorbeeld een leuk uitstapje of evenement in Nederland of plan een reis naar een productielocatie or andere relevante locatie in het buitenland.
 

Wat zijn de voordelen?
Een incentive is een goede investering zowel in tijd als in geld, je krijgt er namelijk als bedrijf ook veel voor terug. Zoals:

1. Teamgevoel
Een incentive is een uitstekende manier om het saamhorigheidsgevoel binnen een team te versterken. Zeker als jouw incentive een meerdaagse reis omvat. Door veel met elkaar bezig te zijn en collega’s eens wat langer buiten het werk om te zien, ontstaan er vaak betere contacten en leert iedereen elkaar beter kennen. Dit gebeurt vanzelf tijdens informele etentjes of borrels, maar kan ook extra gestimuleerd worden door bijvoorbeeld presentaties en teambuilding activiteiten aan je reisprogramma toe te voegen.

2. Loyaliteit
Gezamenlijk op reis schept een band. Medewerkers voelen zich meer verbonden met hun collega’s en het bedrijf en dat is natuurlijk goed voor de dynamiek binnen een bedrijf. Ook als je een reis met klanten maakt, schept dit onderling een sterkere band en creëer je meer loyaliteit.

3. Tevreden en enthousiaste werknemers
Niets is beter voor je bedrijfsresultaat dan positieve en gemotiveerde werknemers. Een incentive is een blijk van waardering naar je medewerkers toe. Bij veel mensen zorgt een reis of uitstapje voor gevoelens van geluk en tevredenheid. Je medewerkers zullen er nog lang over napraten wat ook het groepsgevoel bij terugkomst op de werkvloer versterkt.

4. Motivatie
Door de informele sfeer en de leuke activiteiten kan iedereen er na een incentive reis weer even tegenaan. Medewerkers zijn weer gemotiveerder om aan de slag te gaan en goede resultaten te behalen. Wil je je reis naast een fun element ook een zakelijk element geven, dan kun je er voor kiezen om in het programma bijvoorbeeld een interessante spreker op te nemen die jouw team nieuwe inzichten biedt. Ook het opdoen van nieuwe kennis kan motiverend werken.
 

Ook een incentive organiseren?
Spreekt een incentive jouw bedrijf ook wel aan en wil je er ook één organiseren? TripEEE* staat voor je klaar. Wij nemen de organisatie en de praktische zaken van je over, zodat jullie je kunnen richten op de voorpret. Samen met jou bekijken we je budget, doel van de incentive en de doelgroep en stellen op basis daarvan een mooie reis voor je samen. Bel of mail ons gerust voor de mogelijkheden.

* TripEEE is de groeps- en Incentiveafdeling van Uniglobe Two Travel