Welke vluchtklassen zijn er en welke kies jij?

April 21, 2022

In 2019 kondigde zowel KLM als Emirates aan om een Premium Economy klasse aan te gaan bieden. Deze klasse hangt tussen Economy en Business class in. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de verschillende klassen? En wat zijn de voordelen van upgraden? Tijd om de verschillende klassen onder de loep te nemen.

Welke verschillende klassen zijn er?

De Economy class is er altijd. Dit is de reguliere klasse en hier is verreweg het grootste gedeelte van het vliegtuig mee gevuld.

De Premium Economy class is een klasse tussen Economy class en Business class in. Hiermee geniet de reiziger van nét wat extra comfort, maar wel voor een lagere prijs dan een Business class ticket. Hoe het er precies uitziet, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen kun je denken aan meer beenruimte en meer rust doordat er een aparte cabine is waar kinderen meestal niet welkom zijn. Ook mag de reiziger gebruik maken van een ‘fast track’ op het vliegveld, waardoor hij of zij sneller aan boord kan of door de douane mag dan de andere passagiers. De Premium Economy class bestaat al een paar jaar en wordt steeds populairder. Het biedt een goed alternatief voor een Business class ticket doordat er extra comfort wordt geboden voor een betaalbare prijs. Ongeveer de helft van de airlines biedt deze klasse nu aan en het is alleen mogelijk bij langere vluchten.

Elke airline heeft ook een Business class, een luxere versie van reizen. Hier heb je nog meer beenruimte dan de Premium Economy class en is het mogelijk om de stoel helemaal plat te leggen. De reiziger kan dus lekker slapen tijdens een nachtvlucht of gewoon genieten van het comfort. Er is meer privacy doordat de reiziger zich af kan schermen van de omgeving en de stoel los staat van de omgeving. De maaltijden zijn hier luxer en de drank is inbegrepen.

De allerhoogste klasse is de First class. Niet alle airlines bieden deze klasse aan en het aantal neemt ook steeds verder af, doordat het veel ruimte in het vliegtuig inneemt. Hoe het er precies uitziet, verschilt heel erg per luchtvaartmaatschappij. Bij Etihad, bijvoorbeeld, heeft de reiziger een hele cabine voor zichzelf met een eigen deur, stoel-bed, koelkast, badkamer en zelfs een eettafel. Dit is de meest luxe versie van reizen.

De voordelen van upgraden

Het is lastig om de afweging te maken: wanneer is het nodig of verstandig om een klasse te upgraden en wanneer is het niet nodig? 

Een hogere klasse betekent meer comfort, waardoor de werknemer uitgerust en tevreden op de plaats van bestemming arriveert. Hierdoor is het niet meer nodig om een extra dag in te plannen om ‘bij te komen’. Daardoor kunnen ze ook weer sneller naar huis. De werknemers kunnen eerder aan het werk en je bespaart wellicht op de kosten voor het hotel, eten en andere plaatselijke kosten.

Ook zorgt het voor een hogere werknemerstevredenheid. Je laat als bedrijf zien dat je om je werknemers geeft, doordat je een stapje extra zet om hen luxe, rust en comfort te bieden. Zakelijk reizen is veeleisend, dus moet er ook een beloning of voordeel tegenover staan voor de werknemer. Met een upgrade kun je je werknemers nét even wat meer comfortabel maken, waardoor ze meer tevreden en ook productief zullen zijn.

In sommige gevallen zijn de ticketvoorwaarden ook voordeliger. Neem Emirates als voorbeeld. Het bijkopen van bagage op een Economy ticket is onwijs duur, terwijl reizigers in de Business klasse standaard meer koffers mee mogen nemen. Onder de streep is een Business class ticket dan misschien nog wel goedkoper, en dan krijgt de reiziger alle comfort voordelen er dus ‘gratis’ bij!

We hopen je te hebben geholpen bij het maken van de afweging. Heb je nog vragen of wil jij jouw vlucht boeken in een van deze klassen? Neem dan contact op met een van onze Business Travel Experts! Zij helpen je graag.

#TravelWell