Een kijkje in de keuken van FC Twente

May 15, 2023

Danny FC TwnteTrainen, presteren, wedstrijden spelen…het leven van een profvoetballer is fysiek zwaar. Goede voeding is daarbij van essentieel belang en dus heeft FC Twente een eigen keukenteam dat met het team meereist om de spelers van een uitgebalanceerd dieet te voorzien.

Bij zakelijk reizen denk je in eerste instantie aan verblijf en vervoer. Echter is er op plaats van bestemming ook vaak veel regelwerk nodig en mogelijk. Zo stellen wij bij Europese uitwedstrijden bijvoorbeeld geschikte hotels voor en brengen wij de chef-kok van de betreffende club in contact met het gekozen hotel. Moet er vooraf echt veel geregeld worden, dan behoort een inspectiereis ook tot de mogelijkheden.

Keukencoördinator Danny van FC Twente geeft je een kijkje achter de schermen als het om voeding gaat gedurende een reis met topsporters. Danny is bij de voetbalclub sinds 2017 verantwoordelijk voor alle business catering, evenementen catering en de catering voor de eerste selectie. Samen met drie collega koks bereidt hij speciaal voor de voetballers verantwoorde en voedzame maaltijden. Zowel in Nederland als in het buitenland.

 

Wat moet er allemaal geregeld worden als jullie naar het buitenland gaan?Danny in het buitenland
“Bij zo’n topsportreis komt best veel kijken. Achter de schermen is er heel veel voorbereiding. Alles moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: hoe voedingsmiddelen verpakt zijn, het moet worden gewogen, we moeten het op een lijst zetten voor de douane. Daarnaast is het ook op bestemming een hoop geregel, want je weet nooit precies waar je terecht komt, hoe de kwaliteit van het hotel is, hoe de trainingsfaciliteiten zijn…
Vaak verandert er ook wel het een en ander in de planning en dan moet je dus snel kunnen schakelen met het hotelpersoneel of de voetbalclub.”

Kun je op bestemming alles wel krijgen wat je nodig hebt?
“Mijn ervaring is dat in Europa het vaak prima te regelen is. Daar kun je meestal alles wel krijgen. Maar op andere continenten is dat soms lastiger. Afgelopen najaar was ik met het team in Costa Rica en daar waren nog wel een paar uitdagingen wat betreft het verkrijgen van halal vlees voor 3 spelers in de selectie. Na wekenlang heen en weer gemaild te hebben, is het dankzij de diëtist van de voetbalclub Deportivo Alajuelense toch gelukt om ergens in een afgelegen dorpje aan halal vlees te komen. Dat zijn soms wel grote uitdagingen.”

Passen hotels hun menu op jullie aan?
“Van tevoren overleggen wij hier in Nederland met de diëtist en maken op basis van het trainings- en wedstrijdschema een menu. Dat communiceren we tijdig met het hotel. De meeste hotels pakken dit goed op.

Werken jullie met vaste menu’s?
“Nee, we hebben geen vast menu. In overleg maken wij een wekelijkse menucyclus. Daarnaast bekijken we per week ook de intensiteit van de trainingsweek van de spelers. Is er bijvoorbeeld een extra bekerwedstrijd doordeweeks? Daar wordt het menu op aangepast. Met de menu’s variëren we tussen vlees, vis, rijst, pasta of juist een echte Hollandse pot. De meeste spelers eten allemaal hetzelfde.”

Zijn er dan wel vaste schema’s waarop de spelers eten?
“Jazeker! Doordeweeks ontbijten de spelers om 9:00 en eten zij om 12:30 ’s middags een warme maaltijd. Maar op een wedstrijddag is het van belang dat de selectie ongeveer 3 uur voor het fluitsignaal een energierijke en koolhydraatrijke maaltijd nuttigt.
Bij specifieke gevallen, zoals bijvoorbeeld een speler met een blessure, kijken we naar extra voeding die het herstel kan bevorderen.
En na de wedstrijden hebben we herstelmaaltijden.”

Spelers buffetVertel eens, hoe ziet zo’n herstelmaaltijd na de wedstrijd eruit?
“Tijdens een wedstrijd gebruiken de spelers veel energie en verliezen zij veel vocht. Het is dus belangrijk om eerst het energiepeil weer op niveau te brengen. Dat doen we door veel koolhydraten toe te voegen aan de maaltijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat spieren herstellen na een wedstrijd en daar zijn eiwitten voor nodig. Ook verlies je veel vocht tijdens een voetbalwedstrijd dus ook dat vullen we aan.”

Laat je dan ook wel eens voeding invliegen?
“Je kan niet alles meenemen natuurlijk, maar wat ik altijd in mijn koffer heb zijn smaakstoffen en bindmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan bouillonpoeder, maïzena, gedroogde groene kruiden, knoflookpoeder etc. Daarnaast neem ik ook altijd pindakaas, voedzame graanrepen, gezonde tussendoortjes en bepaalde sauzen mee.”

Ook een topsportreis regelen?
Kijk hier voor meer informatie.