Parkeren bij het vliegveld: slim of niet?

September 27, 2023

Wie met de auto naar het vliegveld reist, ontkomt er niet aan: parkeren. Dat kan uiteraard bij de luchthaven zelf, maar dat is niet automatisch de beste optie. Wat zijn de voor- en nadelen en zijn er ook alternatieven? We zetten het voor je op een rijtje.

Voordelen
Het is natuurlijk de snelste en makkelijkste optie, je auto op de parkeerplaats van het vliegveld zetten en er verder niet meer over nadenken. Het heeft dan ook de volgende voordelen:

 • Tijdsbesparing
  Door je auto direct bij de luchthaven te parkeren, kun je tijd besparen. Zeker als je op een tijdstip vliegt waarop het openbaar vervoer nog niet of nauwelijks rijdt en taxi’s moeilijk te krijgen zijn. Bovendien liggen de parkeerplaatsen van luchthavens vaak dichtbij de vertrekhal waardoor je binnen mum van tijd van je auto bij de incheckbalie bent en bij terugkomst ook snel weer in je auto kan stappen.
   
 • Gemak
  Je auto achterlaten op de parkeerplaats van een vliegveld is ongetwijfeld de optie met het meeste gemak en comfort. Je hoeft immers geen taxi’s te regelen of openbaar vervoerschema’s uit te pluizen.
   
 • Veiligheid
  De meeste parkeerterreinen bij luchthavens hebben cameratoezicht en hoewel parkeren natuurlijk altijd op eigen risico is, kun je er over het algemeen vanuit gaan dat je auto hier veilig staat.

Nadelen
Hoe mooi dit allemaal ook klinkt, natuurlijk zijn er ook nadelen aan het parkeren direct bij de luchthaven.

 • Hoge kosten
  Aan al dat gemak hangt een prijskaartje en parkeren bij de luchthaven is dus niet goedkoop. Tip: boek je parkeerplek zodra je vliegtickets geboekt zijn en je dus weet op welke data je reist. Hoe vroeger je boekt, des te goedkoper het meestal is.
   
 • Beperkte beschikbaarheid
  In drukke periodes zoals de zomervakantie, kan het zijn dat je lang moet rondrijden om een parkeerplek te vinden op de vaak uitgestrekte terreinen. Dat kan meer tijd kosten dan je had ingecalculeerd en dus stress met zich meebrengen. Soms is het terrein zelfs vol.
   
 • Langere loopafstanden
  Afhankelijk van waar je je auto kwijt kunt, kan het soms een aardige wandeling zijn naar de terminal of om bij de shuttlebus te komen die je naar de terminal brengt. Vooral met veel bagage is dit onhandig en dus niet comfortabel.

Alternatieven
Natuurlijk hoef je je auto niet per se bij de luchthaven te parkeren en zijn er voldoende alternatieven om tijd en kosten te besparen. We noemen er een aantal.

 • Valet parking
  Dit is de optie met het meeste comfort en minste stress. Je rijdt gewoon naar de vertrekhal, levert je sleutels in bij een medewerker van de valet parking en deze parkeert je auto voor je. Bij terugkomst staan ze je weer op te wachten bij de aankomsthal en stap je zo je auto in.
   
 • Shuttle services
  Veel hotels in de buurt van luchthavens bieden parkeer- en shuttle-services aan. Je kunt je auto bij het hotel parkeren en gebruikmaken van de gratis shuttle naar de luchthaven. Parkeerkosten inclusief een hotelovernachting kan stukken goedkoper uitvallen dan enkel het parkeren op de luchthaven en je begint ook nog eens fit aan de dag en vermijdt eventuele files. Ook zijn er parkeerterreinen in de buurt van luchthavens die voordelige tarieven bieden inclusief een shuttle van en naar de luchthaven.
   
 • Openbaar vervoer
  Natuurlijk is het openbaar vervoer ook een optie. Zeker als je in een stad woont met een gunstige verbinding naar de luchthaven. Je vermijdt files, het is milieuvriendelijk en (afhankelijk van de duur van je reis) over het algemeen een stuk goedkoper dan parkeren bij de luchthaven.
   
 • Carpoolen
  Deel je rit met een collega en bespaar de kosten van twee auto’s parkeren. Of kies voor een ride-sharing systeem, een betaalbare en milieuvriendelijke optie voor zakelijke reizigers waarbij je vaak ook nog direct op de luchthaven uitstapt.

Reisadvies
Als zakelijke reisbureau regelen wij niet alleen je vliegtickets en hotels maar denken we ook graag  mee over het transport van en naar de luchthaven. Op die manier maken we jouw zakenreis zo efficiënt en goedkoop mogelijk. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.