Welcome on board

September 19, 2022

We weten allemaal dat bijna niemand oplet bij de veiligheidsinstructie aan het begin van een vlucht. Of dat nu een mooie 3D-animatie is of steward(ess) die de instructies ‘in person’ voordoet. Tegelijkertijd wil je wel dat jouw medewerkers, die geregeld zakelijk het vliegtuig pakken, op de hoogte zijn van de veiligheidsinstructies. Hoe maak je saaie kost behapbaar?


Soms is er een steward(ess) die er een hilarisch optreden van weet te maken. De video’s daarvan komen wel eens voorbij op YouTube, zoals die van een medewerker van WestJet of het begeleidende commentaar bij Frontier Airlines. Het trekt zeker de aandacht, maar helaas zijn dit soort medewerkers niet zo vaak te vinden op een vlucht.


Zo kan het ook

Luchtvaartmaatschappijen weten dit alles ook. Daarom zijn er diverse maatschappijen die op een mooie, ludieke, verrassende of grappige manier de instructies op beeld hebben vastgelegd. Die video’s kijken een stuk prettiger en zorgen ervoor dat je de inhoud beter registreert.

  • De meest bekende video is die van Air New Zealand, deze spat van het scherm en kijk je als een film.
  • Sportliefhebbers zullen aan het scherm gekluisterd zitten bij de veiligheidsvideo van Qatar Airways.
  • Delta Air Lines gebruikt een mooie vorm van storytelling, om op een persoonlijke manier de boodschap over te brengen.
  • En wie anders dan British Airways kan taaie kost grappig maken een video vol typisch Engelse humor.
  • Brussels Airlines  pakt het muzikaal aan.
  • Singapore Airlines pakt uit met een prachtige video, aangevuld met schitterende muziek.
  • En natuurlijk is daar ook onze Nederlandse trots; KLM  die het in Delftsblauw aardewerk toont.


Alles uit de kast?

Het lijkt alsof alles uit de kast gehaald moet worden om de veiligheidsinstructies over te brengen. Je zou je dus kunnen afvragen of het wel past, van die grappige of gekke video’s bij een heel serieus onderwerp. Aan de andere kant: waarom ook niet? Het doel heiligt de middelen. Wat dat betreft is misschien alles wel geoorloofd om de boodschap over te brengen. Wat vind jij? En ken je zelf ook een leuke video die we echt niet mogen missen, laat het ons weten. Wij blijven het leuk vinden ze te bekijken.

‘Have a save flight’