Deze noodsituaties kun je gelukkig gemakkelijk zelf oplossen

December 23, 2019

Een gemiste vlucht midden in de nacht, een calamiteit waarbij geen lokale hulp verleend wordt… noodsituaties komen helaas voor tijdens zakelijke reizen. Er zijn gelukkig veel noodsituaties die de reiziger gemakkelijk zelf kan oplossen of voorkomen. Want waar is onze rescueline eigenlijk voor bedoeld, en waarvoor niet?


Wat is de rescueline?

De rescueline is een telefoonnummer dat je kunt bellen voor noodgevallen. Een noodgeval is een situatie waar je even niet uit komt, bijvoorbeeld als je ergens bent gestrand en geen lokale ondersteuning krijgt. Denk aan hulp van de lokale maatschappij, autoverhuur of hotelketen. In zo’n geval kun je ons noodnummer bellen en helpen wij je verder. Wat belangrijk is om te noemen is dat het geen standaardservice is. De nooddienst is echt voor noodgevallen en het is geen aanvulling op de gebruikelijke service. We worden nog wel eens gebeld voor randzaken die gemakkelijk zelf op te lossen zijn en waarvoor de reiziger zeker niet in paniek hoeft te raken.

Maar wat zijn dan wel noodgevallen? Bijvoorbeeld als de reiziger een aansluiting mist of de vlucht (om) wilt boeken buiten kantoortijden. Tijdens de kantoortijden kunnen we dit gemakkelijk via het normale telefoonnummer regelen. Buiten kantoortijden kan de noodlijn hiervoor gebruikt worden om ervoor te zorgen dat een vlucht kan worden gewijzigd of geboekt.
 

‘Noodsituaties’ en hoe je deze oplost

Veel noodsituaties zijn een stuk minder stressvol dan ze lijken en kunnen in de meeste gevallen zonder al te veel moeite of paniek opgelost worden. Dit zijn zes zaken waarover we vaak gebeld worden op de noodlijn en hoe je ze oplost.

  1. Reisschema/reserveringsnummer/tickets kwijt: deze gegevens staan op de boekingsbevestiging die de reiziger in de mail heeft ontvangen en als PDF toegestuurd heeft gekregen. Gebruikers van de UNIGLOBE-NL app kunnen dit ook hierin terugvinden. Kan de reiziger het echt nergens vinden maar heeft het niet urgent nodig? Stuur dan even een mailtje. Is er wel sprake van urgentie, dan kan het noodnummer wel gebeld worden. Om deze heisa te voorkomen, raden we aan om gebruik te maken van de UNIGLOBE-NL app of het reisschema op een logische plek op te slaan, zoals in een mapje in de cloud die toegankelijk is voor zowel de HR-afdeling als de reiziger.
     
  2. Vlucht wijzigen op de langere termijn: het noodnummer is alleen voor urgente zaken. Gaat het om een vlucht die pas over een paar dagen vertrekt? Dan kan dat per mail gecommuniceerd worden.
     
  3. Vlucht geannuleerd: loop naar de airline of bel ze even; in principe draagt de airline zorg voor de reiziger en wordt er een passend alternatief geboden wanneer een vlucht is geannuleerd. Het kan zijn dat het alternatief niet passend is voor de reiziger, bijvoorbeeld als hij/zij echt naar huis moet. In zo’n geval kan de noodlijn gebeld worden. Let wel: dit is niet kosteloos. Het alternatief van de airline (een overnachting en herboeking) is op de kosten van de airline, maar als je op eigen initiatief een alternatief onderneemt, loop je het risico om hiervoor te gaan betalen.
     
  4. Inchecken: door de technologie is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om zelf online in te checken. De noodlijn kan daarom niet gebeld worden met het verzoek om de reiziger in te checken voor een vlucht.
     
  5. Diefstal: hoewel diefstal nooit leuk is, kunnen wij je er helaas niet mee helpen. Een gestolen laptop, telefoon of ander product van waarde kan worden vergoed door de reisverzekering.
     
  6. Verlies: een verloren of vergeten product of koffer krijgt de reiziger het makkelijkst terug door zelf contact op te nemen met de airline. Dan kan hij of zij zichzelf identificeren, uitleggen wat er precies is gebeurd en bewijsmateriaal zoals bagagelabels overhandigen. De reiziger heeft meer kennis, informatie en rechten dan wij.
     

Anekdotes van noodsituaties zonder rampzalig karakter

De noodlijn bestaat al een poosje en inmiddels hebben we heel wat noodsituaties opgelost. Maar we hebben ook een hoop situaties meegemaakt die niet zo’n rampzalig karakter hadden. Zo werden we een keer gebeld door een reiziger die op de luchthaven stond en zijn gate niet kon vinden. Hij bleek op de verkeerde luchthaven te staan. Wij hebben toen de tickets verzorgd voor vertrek van de luchthaven waar hij stond.

Vind je het een prettig gevoel dat reizigers gebruik kunnen maken van de noodlijn?
Boek dan via UNIGLOBE Two Travel. Stuur ons even een mailtje of bel ons voor meer informatie.

Categories:blogs two travel