Keurmerken om financieel risico te beperken

December 15, 2019

De oudste reisorganisatie van Europa, Thomas Cook, viel eind september plots om. Maar wat als er een reis was geboekt met Thomas Cook? Krijg je dan je geld terug? Voor dit soort situaties zijn er speciale instanties. Ook al heb je niks met hen geboekt, dan is het relevant om te weten wat deze instanties voor je kunnen betekenen. Ze hebben namelijk ook zeker betrekking op de zakelijke markt. Vandaag leggen we uit welke instanties belangrijk zijn en waarom.

 

Case: Thomas Cook

Thomas Cook, een organisatie die al sinds 1841 bestaat en die we allemaal wel kennen. Het plotse faillissement is een levend voorbeeld van de onvoorspelbaarheid in de reisbranche. Niemand had dit aan zien komen. De gevolgen zijn groot; de hele business valt weg en er zijn veel partijen die afhankelijk zijn.

Het goede nieuws: hiervoor bestaan instanties als ANVR en SGR(Z). Zulke instanties zorgen ervoor dat de reiziger het geld terug krijgt bij faillissement of een andere reis kan boeken. Had je nu dus een reis geboekt bij een reisbureau wat het keurmerk draagt voor bovenstaande instanties? Dan zit je goed, want dan krijg je een vergoeding of alternatieve reis. Maar heb je geboekt bij een bedrijf zonder deze keurmerken, dan ben je helaas gedupeerd. Het is dus belangrijk om op deze keurmerken te letten. Goed om te weten is dat wij ze wel hebben.

 

De verschillende instanties

Er zijn drie instituten die belangrijk zijn voor dit soort situaties en daar leggen we hieronder meer over uit. Het zijn belangenverenigingen die de consument beschermen. Omdat zakelijk reizen erg is gegroeid, is er tegenwoordig meer aandacht voor de dekking van de zakelijke markt.

Belangrijk om te weten is dat je dus niet een verzekering van een van deze instanties bij de vlucht kunt boeken zoals dat bijvoorbeeld met een reisverzekering, annuleringsverzekering of CO2-compensatie kan. Om gedekt te zijn door de instanties moet je bij een reisbureau boeken dat aangesloten is. Het reisbureau moet een strenge keuring doorstaan om de keurmerken te krijgen en moet zich ook regelmatig opnieuw bewijzen.

 

  • ANVR
    ANVR staat voor ‘Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus’ en kan gezien worden als de belangenvereniging voor reisbureaus. Deze vereniging bestaat al 50 jaar en ziet erop toe dat alles netjes verloopt in de branche. Zij bewaken en controleren de kwaliteit en veiligheid. Allerlei partijen zijn hierin vertegenwoordigd. Hun activiteiten bestaan bijvoorbeeld uit lobbyen voor de branche en opleidingen aanbieden.
     
  • Calamiteitenfonds
    Een calamiteit is ‘een abnormale gebeurtenis’. Denk aan een natuurramp of een terroristische aanslag. Het calamiteitenfonds keert in dat geval een geldbedrag uit. Om precies te zijn: als de reis wordt aangepast dan vergoedt de reisorganisator deze meerkosten, via het calamiteitenfonds. Moet de reis worden afgebroken? Dan vergoedt het calamiteitenfonds de meerkosten van de repatriëring naar Nederland en een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.
     
  • SGR
    ‘Stichting garantiefonds reisgelden’ heeft als doel om de reiziger te beschermen tegen een faillissement van het bedrijf waar je bij geboekt hebt. Mensen die hebben geboekt bij een organisatie die aangesloten is bij de SGR krijgen nu dus hun geld terug of indien mogelijk een alternatieve reis aangeboden.
     
  • SGRZ 
    De SGRZ is het zakelijke zusje van de SGR, waarbij de Z op het einde staat voor ‘zakelijk’. Dit bedrijf bestaat sinds 2017 en is een garantiefonds voor de zakelijke markt. Ze dekken groeps- en incentivereizen, schoolreizen en zakelijke reizen.
     

Het voordeel van zo’n keurmerk

Het voordeel moge duidelijk zijn: zekerheid op de reis of anders het geld dat betaald is. Er wordt een bedrag van de reis afgedragen aan zo’n fonds en die keert het dan uit aan de reizigers in geval van faillissement of calamiteiten. Boek dus altijd bij een bedrijf wat lid is bij de ANVR en SGR(Z) en calamiteitenfonds zoals bij ons. Doe je dit niet, dan loop je een groot financieel risico.

In de volgende blog vertellen we je graag over 'noodsituaties' waar je niet direct de rescueline bij nodig hebt en hoe je die dus zelf kan oplossen. Meld je aan om op de hoogte gesteld te worden zodra de blog online staat
 

 

Categories:blogs two travel