Handbagage; wat is toegestaan?

October 09, 2023

De ene luchtvaartmaatschappij is de andere niet en zeker niet als het aankomt op regels en afmetingen rondom handbagage. Er wordt gesproken over één IATA-richtlijn, maar die lijkt nog ver weg. Hoe staat het er nu dan wel voor?

Op dit moment hanteert iedere luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels met betrekking tot handbagage. Hoe groot en zwaar jouw koffertje mag zijn, verschilt dus per airline en dat is niet altijd even handig. Want waar je bij de een rustig aan boord kunt met 10 kilo in een koffertje van 55 cm hoog, geldt bij de ander een maximum van 8 kilo en is je koffer net 2 cm te breed.

Eén richtlijn
Luchtvaartorganisatie IATA wilde ooit een eind maken aan deze wirwar aan regels en stelde een wereldwijd standaardmaat voor handbagage voor. Het voorgestelde formaat zou 55x35x20 cm moeten worden en dat is kleiner dan nu door veel maatschappijen wordt toegestaan. Het plan werd echter binnen enkele weken alweer van tafel geveegd omdat er onder de bij IATA aangesloten luchtvaartmaatschappijen te weinig steun was om het plan door te voeren. Ook zijn veel lowcost airlines niet aangesloten bij IATA. Het invoeren van één universele standaard lijkt dus nog ver weg.

Regels
Wat betekent dit voor de reiziger? Feitelijk niets. Nog altijd mag iedere luchtvaartmaatschappij zelf bepalen welk formaat de handbagage aan boord mag hebben. Een eenduidig advies valt dus niet af te geven. Check dus altijd goed de handbagageregels op de website van jouw luchtvaartmaatschappij voor je vertrekt! Elke Airline heeft eigen regels; bij de een ligt het accent op het formaat, de ander op het gewicht of aantal stuks.

Verder heb je ook te maken met regels met betrekking tot vloeistoffen in je handbagage. Deze mogen alleen mee als ze in een verpakking kleiner dan 100 ml zitten. Alle verpakkingen moeten samen in een doorzicht en hersluitbaar plastic zakje gestopt worden, met een maximale inhoud van 1 liter. Per persoon is maximaal één plastic zakje van 1 liter toegestaan.

Check ook goed; wat is handbagage nu eigenlijk; valt daar een kleine koffer, rugzak en/of handtas onder, wat valt er wel/niet onder accessoires? Ook dit verschilt per airline. Kijk dus wat voor jou van toepassing is. En wil je extra kosten en gedoe voorkomen? Dan kun je natuurlijk altijd ruimbagage boeken bij het boeken van je ticket. Dan weet je zeker dat jouw bagage mee op de vlucht kan.

Categories:blogs two travel