Duurzaam reizen met onze 7 groene bouwstenen

July 12, 2023

Duurzaam reizen: een term die steeds regelmatiger in de spotlight staat, maar de uitvoering blijkt soms nog wat lastig. Maaike studeerde af aan de opleiding Tourism Management en verdiepte zich in het onderwerp duurzaamheid. Voor haar afstudeerproject ontwikkelde ze voor Uniglobe Two Travel: “De 7 groene bouwstenen”. Met deze bouwstenen kun je op veel vlakken duurzamer reizen. In dit interview vertelt ze alles over dit project.

Hoe kwam Maaike bij dit thema? “Tijdens mijn minor in het vierde jaar ben ik een studiereis naar Valencia gaan organiseren. Ik vond het leuk om rekening te houden met duurzaamheid en we hebben dus veel activiteiten lopend of met de fiets gedaan en veel met lokale aanbieders gewerkt. Ik merkte dat ik het leuk vond dat ik invloed kan hebben op het duurzamer maken van een reis.” Het idee voor ‘De 7 groene bouwstenen’ is geboren.

Wat houden die bouwstenen in?
Veel bedrijven vinden duurzaamheid steeds belangrijker. “Het viel me op dat mensen en bedrijven wel wíllen verduurzamen, maar vaak niet weten waar ze moeten beginnen.” vertelt Maaike. Het proces naar een duurzame reis moest dus eenvoudiger en laagdrempeliger en dat is precies waar de groene bouwstenen aan bijdragen. Eigenlijk zijn het handvatten met verschillende groene thema’s die je tijdens het organiseren van een reis in gedachten kan houden. “De groene bouwstenen staan voor 7 duurzame thema’s” legt Maaike uit: “Ze bieden houvast bij het organiseren van een groenere reis.” Welke thema’s? We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Unique Experiences
  Van de gebaande paden afgaan en meer zien dan alleen de hoogtepunten als bijvoorbeeld de Eiffeltoren of de Sagrada Familia, is een goede manier om overtoerisme te voorkomen én om zelf in contact te komen met de lokale bevolking en cultuur. Laat je verrassen door verborgen parels en sta open voor het onbekende.
 • Green transport
  Transport is een grote boosdoener als het aankomt op CO2-uitstoot en dus is jezelf op een groene manier verplaatsen van belang. Pak op bestemming eens de fiets, verken de stad te voet of kies voor het (elektrisch) openbaar vervoer. Door gebruik te maken van duurzame transportmiddelen verklein je je ecologische voetafdruk én je ziet meer van de omgeving. Wij helpen je graag om te kiezen voor groener vervoer.
 • Green food
  Het aanbod vegetarische en vegan restaurants groeit op steeds meer bestemmingen en dat maakt duurzamer reizen dus een stuk toegankelijker. De vleesindustrie is een enorme vervuiler, kies dus eens voor vegetarische of vegan restaurants in jouw reisprogramma en verklein de CO2-uitstoot van jouw reis.
 • Nature calls
  De natuur is goed voor de mens. Stress neemt af, je wordt productiever en je kunt je beter concentreren in de natuur. Door een activiteit in de natuur op te nemen in je reisprogramma, krijg je niet alleen meer van de omgeving van jouw bestemming te zien, maar verbeter je en passant meteen het fysieke en mentale welzijn van jezelf en van jouw team.
 • Meet the locals
  Souvenirs kopen bij lokale boetiekjes, eten bij een plaatselijk restaurantje of deelnemen aan een culture activiteit met locals: door je tijdens de reis meer te richten op de plaatselijke bevolking, draag je bij aan hun economisch welzijn én leer je zelf tegelijkertijd meer over de cultuur van je bestemming.
 • Discovering cultures
  Iedere bestemming heeft een eigen geschiedenis en eigen gewoontes en gebruiken. Met de Discovering cultures bouwsteen leer je veel over de geschiedenis, traditie en cultuur van de inwoners op jouw bestemming. Plan een workshop flamenco dansen of Italiaanse pasta maken in je reisprogramma.
 • Regenerative tourism
  Het is een opkomende trend: je bestemming beter achterlaten dan je het aantrof. Ga nog een stapje verder dan ‘duurzaam’ en help je bestemming (fysiek) een handje. Doe mee aan een clean up actie op het strand, help bij het opvangen van indrukwekkende wilde dieren (schildpadden bijvoorbeeld) of draag bij aan het aanleggen van eco-tuinen.

Groen reizen is dus heel breed. Uiteindelijk is het doel van de bouwstenen dat bedrijven uit zichzelf meer gemotiveerd en geïnspireerd worden om duurzamer te reizen. Op een toegankelijke manier. “Ik hoop dat de bouwstenen klanten inspireren en laten zien dat je ook met kleine stapjes een impact kan maken” zegt Maaike.

Meer weten?
Benieuwd naar de bouwstenen en het verhaal van Maaike?
Luister dan naar onze Podcast Travel well TWOgether en/of lees meer op de webpagina over de 7 bouwstenen

 


Podcast 'Duurzaam reizen'