Vier manieren om milieubewuster te reizen

July 15, 2019

We weten allemaal dat vliegen niet al te goed is voor het milieu, maar soms kan het gewoon niet anders. Je hoeft ook niet meteen alle vluchten te cancelen; er zijn manieren om milieuvriendelijker te reizen of om je CO2-uitstoot te compenseren. Hoe kun je milieuvriendelijker reizen?

 

#1: Het begint bij bewustzijn

Het begint allemaal bij bewustzijn. Wees je bewust van de CO2-uitstoot van de reizen (vluchten, maar ook verblijf en ander vervoer) die binnen het bedrijf worden geboekt. Tracht de uitstoot te verminderen en neem voor om bewuster met de reizen en de planning om te gaan. Wat zijn de tools en de mogelijkheden? Op basis daarvan kun je bepalen wat je precies gaat doen om milieubewuster te reizen.

Wij informeren je proactief over de reis en de mogelijkheden. Al in de offerte nemen we de CO2-uitstoot op. Wellicht kan dit als vergelijkingscriterium dienen en doorslaggevend zijn bij een keuze. Is de CO2-uitstoot te hoog? Dan adviseren en informeren we ook over alternatief vervoer zoals de trein.

 

#2: CO2 compenseren door programma’s

Een goede manier om milieubewuster te reizen is CO2-compensatie, door middel van een programma. Een voorbeeld is GreenSeat, waarbij gefocust wordt op vluchten. Je betaalt dan een bepaald bedrag aan de hand van de afstand van de vlucht. In opkomende landen zoals India wordt dat geld gebruikt om schone energie op te wekken. Op die manier compenseer je echt. Je krijgt jaarlijks een rapport van wat je uitstoot en dat kun je dan op die manier omzetten. Vraag gerust bij je volgende aanvraag, de mogelijkheden hoe je dit in het vervolg automatisch kan compenseren. Wil je weten hoeveel CO2 jouw vlucht heeft uitgestoten? Bereken dat dan hier via GreenTripper.

 

#3: Gebruik Bookdifferent voor accomodatie

Bookdifferent is ongeveer hetzelfde als GreenSeat, maar dan voor hotels. De website biedt een overzicht van eco labels voor accommodatie. Zo creëer je bewustzijn voor als je op reis gaat, want je kunt gemakkelijk inzien welke hotels aan het milieu denken. Boek gecertificeerde hotels zodat je een duurzame en milieubewuste keuze maakt.

 

#4: Kwaliteit kost tijd

Last but not least: investeer in kwaliteitsproducten op het gebied van reisartikelen.
- Kies voor een koffer die langer mee gaat in plaats van dat je elk jaar een nieuwe moet kopen. Zo heeft Samsonite een “eco friendly” label en werd er eind april een collectie van gerecycled plastic gelanceerd in combinatie met Suez.
- Koop een goede toilettas en een veilig slotje, zodat die langer mee gaan. Door de weggooimaatschappij waarin wij leven groeit de plastic soep alleen maar en lijdt het milieu. Door bewustere keuzes te maken, draag jij je steentje bij aan een betere wereld.

 

Nieuwtje van de dag: biokerosine

We hebben nu vooral gefocust op wat de reiziger en het bedrijf kunnen doen, maar het is fijn om te zien dat de vliegmaatschappijen het milieu ook serieus nemen. Neem bijvoorbeeld KLM. De luchtvaartmaatschappij investeert momenteel miljoenen in biokerosine, wat gemaakt wordt uit sterk vervuild frituurvet en industrie-afval. Dit zorgt voor 270 duizend ton minder CO2-uitstoot. Biokerosine geeft 90% minder uitstoot van fijnstof en geen uitstoot van zwavel. Dit zijn nog vrij nieuwe ontwikkelingen, maar het zijn zeker stappen in de goede richting.

             Dus, hoe ga jij aan de slag met duurzaamheid?

 

Tot slot willen we nog twee opkomende dagen highlighten, die te maken hebben met duurzaamheid.

  • Duurzame dinsdag (3 september): 
    voorafgaand Duurzame dinsdag kunnen mensen ideeën opsturen; initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Het kabinet zal in Den Haag een koffer openen vol met deze duurzame ideeën. Er zijn ook prijzen voor de meest innovatieve ideeën. Leuk om te volgen en een goede dag om eens stil te staan bij duurzaamheid.

     
  • Dag van de duurzaamheid (10 oktober): 
    deze dag is in het leven geroepen om te laten zien dat er al veel duurzame initiatieven in het onderwijs zijn. Door dit te tonen, worden anderen aangemoedigd. En de organisatie zegt het zelf: deze dag is er voor alle leerlingen, studenten, et cetera - maar ook duurzame professionals en bestuurders die het belangrijk vinden dat het onderwijs opleidt voor de wereld van morgen.

   

Meer info, neem contact op >>

Categories:blogs two travel