Europese grenzen: terug naar vroeger?
February 18, 2025
Reizen binnen Europa voelde jarenlang als een vanzelfsprekendheid. Even de auto pakken naar Duitsland, een citytrip naar Spanje of een zakenreis naar Londen – geen gedoe met lange wachtrijen of extra papierwerk. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer Europese landen voeren strengere grenscontroles en extra regels in. Wat betekent dat voor jou als reiziger? En hoe ver mogen landen hierin gaan?
Eerst even terug in de tijd; Waarom werden de grenzen eigenlijk opgeheven?
Je kent de zwart-wit beelden misschien nog wel: rijen auto’s voor de grenscontrole. Uren kon het duren voordat je de grens over was. In 1985 veranderde dit. Dankzij het zogenaamde Akkoord van Schengen hebben de meeste EU-landen, en sommige niet-EU-landen, de grenscontroles tussen hun landen afgeschaft. Dit maakte reizen en samenwerken met buitenlandse bedrijven een stuk eenvoudiger.
Inmiddels maken 29 lidstaten deel uit van dit akkoord. Dit aantal blijft groeien.Naar aanleiding van de illegale migratie en vele bootvluchtelingen ontstaat steeds meer de behoefte om de controle juist weer te verscherpen.
Reisregels zijn aangescherpt in Duitsland, UK en Spanje
Hoewel sommige Duitse grenzen al jaren worden gecontroleerd, worden sinds december 2024 alle grenzen gecontroleerd, ook die met Nederland. Er wordt gecontroleerd om illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. In totaal werden nog geen tien mensen aangehouden in de afgelopen tijd. Het oponthoud valt nu nog mee, maar verwacht wordt dat in de vakantieperioden de wachttijden zullen oplopen.
Spanje doet ook mee en voert een decreet in. Boek je in Spanje een accommodatie of huur je een auto, dan moet je sinds 1 oktober 2024 van tevoren een uitgebreide lijst met gegevens delen met de Spaanse autoriteiten.
Reis je de Noordzee over naar de UK, dan moet je vooraf een ETA aanvragen voor toegang. Tenzij je overstapt op Londen Heathrow of Manchester Airport, zo heeft de Britse regering onlangs besloten. Een ETA kan online worden aangevraagd en blijft daarna in principe twee jaar geldig. Met de elektronische reistoestemming, die vergelijkbaar is met de ESTA in de VS, wil de regering voor vertrek al kunnen vaststellen of reizigers toegang krijgen tot het land.
Mag dit zomaar?
In het Schengengebied zijn open grenzen de norm, maar landen kunnen daar tijdelijk van afwijken. Dat gebeurt bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, zoals bij grote politieke bijeenkomsten of sporttoernooien zoals het EK voetbal. In principe mogen zulke grenscontroles zes maanden duren en kunnen ze een paar keer verlengd worden. Maar in de praktijk houden sommige landen deze controles veel langer aan dan eigenlijk de bedoeling is.
De vraag reist nu ook: zijn de regels effectief om terrorisme te bestrijden of gaan we echt 30 jaar terug in de tijd hiermee, als veel landen van dit soort reisregels gaan maken…
Plannen om binnen de EU zakelijk te reizen en benieuwd wat dit voor jou betekent?
We helpen je graag. Neem hier contact met ons op!