Op reis? Dat kan groener!

January 30, 2023

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit en helemaal in de reisbranche. Ook Uniglobe Two Travel steunt initiatieven op het gebied van duurzaam reizen en is zich er steeds meer van bewust. Welke ontwikkelingen zijn er en wat zijn goede tips? Collega Andreas Ensing van TripEEE heeft een aantal zaken om zo groen mogelijk te reizen voor je op een rijtje gezet.

“Ik wil graag de aanjager worden voor duurzame(re) reizen.
Bewustwording is een belangrijke eerste stap. Hopelijk kan ik hiermee een rimpel-effect creëren”.

 

1. Neem vaker de trein
“We zien steeds vaker dat bedrijven beleid hebben op het gebied van vlieg- en treinreizen. Is de afstand naar de bestemming minder dan een x aantal kilometers, dan mag er niet met het vliegtuig worden gereisd. Een goede zaak vind ik, want waarom zou je een vliegtuig pakken naar een bestemming binnen 500 km van Utrecht? De alternatieven zijn namelijk erg goed. Met de trein bespaar je vaak zelfs veel reistijd ten opzichte van het vliegtuig, je hoeft niet naar een luchthaven te reizen en stapt vaak centraal in de stad van bestemming uit. Vanaf Amsterdam kun je binnen 4 uur al in steden zoals Londen, Parijs, Brussel en Frankfurt zijn.

Ook voor groepsreizen is de trein een zeer interessant alternatief en komen er steeds meer initiatieven op de markt. Ga bijvoorbeeld met het personeel een lang weekend naar Wenen of Praag en neem de nachttrein. Een leuke ervaring en je komt de volgende ochtend fris en fruitig aan op je bestemming”.
 

2. Pak duurzaam transport op bestemming
“Eenmaal op bestemming kun je jezelf verplaatsen via een deelfiets-systeem, zoals Bicing in Barcelona. Dit is een publiek fietssysteem waarbij je een fiets kunt huren en op allerlei plekken in de stad weer kunt inleveren in speciale fietsrekken. Of huur een elektrische step. Mocht dit allemaal te sportief zijn of heb je zware tassen bij je dan is een elektrische taxi of huurauto pakken natuurlijk een goed alternatief. Maar let op, steeds meer Europese steden worden klimaat- en milieubewust. Hoofdsteden als Kopenhagen, Parijs en Ljubljana hebben al autovrije zones ingesteld en breiden dit de komende jaren verder uit. Dichterbij huis bouwt Utrecht een autovrije wijk, de zogenoemde ‘wijk van de toekomst’.
 

3. Boek een groen bed
“Naast je vervoer is je hotel natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van je reis. Veel hotelketens zijn enorm aan het verduurzamen om hun footprint te verkleinen. Ze gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, kopen eten bij lokale producenten en proberen verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Bij het boeken van je hotel kun je hier extra op letten”.
 

4. Compenseer je CO2-uitstoot
“De wereld is ons werkterrein en hier moeten we goed voor zorgen. Vanuit Uniglobe Two Travel werken we samen met Climate Neutral Group. Het doel is om enerzijds bewustwording te creëren bij onze klanten en hun tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden om hun CO2-uitstoot te compenseren. Boek je een vlucht via Uniglobe, dan rekenen wij uit wat je CO2-uitstoot is door je vluchtgegevens te koppelen aan de vernieuwde CNG Flight Carbon Calculator.

Ook consolideren wij de CO2-uitstoot van onze klanten standaard via CNG gecertificeerde projecten. Deze projecten dragen bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en zijn gecertificeerd volgens de hoogst mogelijke internationale standaarden. Als een klant besluit om zijn CO2-uitstoot via Uniglobe Two Travel te compenseren, ontvangt hij jaarlijks achteraf een CNG-certificaat”.
 

5. Ga voor vegetarisch
“Kies na een dag werken eens voor een vegetarische optie in plaats van die steak op het menu. In landen als Italië, Israël of India biedt de traditionele keuken fantastisch lekkere vegetarische alternatieven. Ook worden vleesvervangers steeds beter van kwaliteit. De impact van minder vlees eten draagt enorm bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ben je toch erg gehecht aan je stukje vlees of vis? Ga dan in ieder geval eten bij een restaurant met een ecologisch beleid dat zijn producten bij de lokale boer koopt en niet van ver laat invliegen”.
 

6. Meer groepsreizen i.p.v. individueel
“Groener dan thuisblijven wordt het natuurlijk niet. Nu veel bedrijven namelijk hybride werken is binding met het personeel belangrijker dan ooit, helemaal in de huidige arbeidsmarkt waar een zwaar tekort is aan gekwalificeerd personeel. Je ziet daarom dat er veel geïnvesteerd wordt in groepsreizen om mensen te binden. Ik verwacht dat gaat doorzetten in de komende jaren.”
 

Welke tip ga jij opvolgen? Wij zijn heel benieuwd hoe jij met je bedrijf om gaat met duurzaam reizen. Stuur ons een berichtje of comment op de post.

Categories:blogs two travel