De trend van 2019: zakelijk + privéreizen combineren

May 20, 2019

Hoe fijn zou het zijn om na jouw conferentie in Barcelona nog een paar daagjes op het strand te liggen of de gezellige binnenstad te verkennen? Met de technologie en vrijheid van nu kan het. We vertellen je graag meer over deze trend genaamd “bleisure” en leggen je uit waarom het een voordeel voor elke partij oplevert.


Wat is bleisure en hoe is het ontstaan?

Bleisure is een samenvoeging van de woorden “business” en “leisure”. Het betekent dus letterlijk: het combineren van zakelijk en privé, in dit geval reizen. Een persoonlijke reis aan een zakenreis plakken is echt iets van deze tijd. Het is vooral een trend onder de jongeren, bij wie werk en privé sowieso steeds meer door elkaar lopen. Het ontstaat ook uit de technologische trends, waarbij het steeds beter mogelijk wordt om overal te werken. Bovendien gaan mensen niet meer eens per jaar twee weken op vakantie, maar gebeurt het steeds vaker dat er kleinere tripjes worden gepland. Een weekendje naar Engeland of Ibiza is helemaal niet zo gek meer.

Als een werknemer toch al van woensdag tot vrijdag in Parijs zit voor een belangrijke meeting, kan hij of zij net zo goed het weekend blijven. De vlucht is toch al betaald. Werkgevers staan deze privévakanties ook steeds meer toe. Vroeger rustte er een taboe op persoonlijke reizen na zakenreizen. Gelukkig is dat nu heel anders!


De voordelen van bleisure

Wij zijn ontzettend blij dat het taboe van bleisure af is, want het levert voordelen op voor elke partij. Voor het bedrijf zelf werkt het heel goed om mensen te binden. Als het bedrijf werknemers toestaat om lekker op vakantie te gaan, geeft dit meer plezier in het werk. Dit werkt stimulerend voor de werknemers. Op deze manier is het een motiverende factor vanuit het personeelsbeleid.

Aan de andere kant werkt het ontspannend voor de werknemers. Ze kunnen er eventjes tussenuit en genieten van een andere cultuur. Vakantie doet ieder mens goed. Het werkt stressverlagend; niet meer meteen uit de conferentie richting het vliegveld, maar heerlijk uit eten en een wijntje doen op het terras.

Last but not least: het is vaak ook nog eens goedkoper. Uiteraard moet er betaald worden voor de extra nacht accommodatie, maar dit betaalt de werknemer zelf. Terugvluchten vanuit wereldsteden als Barcelona, Parijs en Madrid zijn vaak in het weekend goedkoper dan doordeweeks. Het is dus goedkoper om een vlucht op zondagavond te nemen dan op vrijdagavond!


Waar moet je op letten?

We geven je nog twee tips mee. Als werknemer is het belangrijk om eerlijk te zijn. Logisch als je een stedentripje liever met een partner, familielid, vriend of vriendin gaat doen - maar wees hier wel eerlijk in. Betaal het verschil tussen de een- en tweepersoonskamer op de dagen dat je reisgenoot al in de stad is en jij aan het werk bent. Met eerlijkheid en transparantie krijg je het echt wel voor elkaar. En tot slot: wees op de hoogte van het reisbeleid. Wat staat er over bleisure in het reisbeleid? Staat er überhaupt iets over opgenomen? Welke onkosten tellen als reiskosten en welke uitgaven tellen als privéuitgaven? Zorg ervoor dat dit duidelijk is voor de werknemer en dat het aansluit bij het bedrijf.

Klinkt bleisure niet geweldig? Wij van UNIGLOBE Two Travel kunnen je helpen bij het regelen van bleisure. We vertellen je graag hoe je het het beste in je reisbeleid verwerkt en wanneer het een goed idee is. Neem hiervoor gerust eventjes contact met ons op.

________________________________________________________________

 

Klik verder om meer te weten over zakelijk reizen, groepsreizen of blijf op de hoogte middels onze maandelijkse nieuwsbrief